Lov na DRAVSKU NEMAN  
  Galerija  
     
  copyright 2005. by DDC

BROJKE                                                                 Karte lovnog područja pogledajte na www.ribolov-koprivnica.com

Organizacija lova: DDC
Trajanje lova: 15. i 16.07.2005. godine, 2 dana i jedna noć
Područje lova: Drava od 242. km, most kod Donje Dubrave, početak, Veliki Pažut - rukavci lijeve obale Drave do ušća Mure u Drave na 236. km, zatim Murom uzvodno 3 km do Zrina, uz pregledavanje lijeve i desne obale Mure, bez fizičkog dodira Mađarske obale, zatim povratak do ušća Mure u Dravu, uz intenzivan monitoring posebno zanimljivih staništa DRAVSKIH NEMANI, spuštanje Dravom do Ješkova na 215. km, uz istraživanje lijevih rukavaca.
Temperatura zraka: od 20-31 C.
Temperatura vode Drave: 17-24 C.
Vodostaj Drave kod Botova: izrazito visoki, 318 cm na polasku, 275 cm na završetku, bez oscilacija, idealan za pregledavanje brojnih dravskih rukavaca
Vodostaj Mure kod Murskog Središća: 269 cm prvi dan Mure, 255 cm pri utoku u Dravu
Članstvo: 3 redovna, 21 akcijskih
Plovilo članova: 9
Plovila: 2 kajaka trosjeda, 1 šiklja za 5 osoba, 1 gumenjak za 11 osoba
Prevaljeni vodeni put: 33 km po karti, pređeno preko 40 po plovilu
Ukupno ostvareni plovnih čovjek/km: 360 bez ikakvog incidenta.
Sponzori: CompING SOFT, TomŠped, STAKLOMAT, PU Kc-kž, Zajednica športsko ribolovnih klubova KC, Atelje Ješkovo Dragutin Ciglar LAO, Al-an Benz, Carlsberg Croatia.
Potrošno: imali smo sve, samo nam je na kraju usfalilo još malo ptičjeg mlijeka.

Udarni istraživački tim: Zlatko Moškon - prvi očevidac, tata, Matija Moškon - prednji član udarnog istraživačkog kanua, Ladislav Tomšić - stražnji član udarnog istraživačkog kanua, Mirko Hanžeković - drugi očevidac, snimak sa Ješkova (vozi crni čamac), Borislav Šaulić - Ribolovna zajednica KC-KŽ županije (vozi cure)

Operativni logističari: Stanko Novak - kombi - logistika - cigarete, Mladen Geršić - logistika - na porinuću - ispraćaj kod Donje Dubrave, i još mnogi, mnogi drugi koje ne spominjemo da se lista ne pretvori u telefonski imenik pravih i istinskih ljubitelja Drave, koji su uvijek spremni dati osobni i konkretni doprinos pravoj akciji DDC-a.

RTL EKIPA: Marina Bešić - vijesti, Mirna Grgić - Exploziv, Vjeran Hrpka - snimatelj, Goran Mergl - tonac.

Brojevi telefona svih učesnika: poznati, ali i namjernno zatajeni.

SLOVA

POLAZAK

Skupila se tog prekrasnog sunčanog i toplog petka šarena DDC ekipa iz Koprivnice, Osijeka i Zagreba sa zajedničkom željom da krene u LOV NA DRAVSKE NEMANI i to u područjima gdje su one viđene, a bome i tamo gdje još nisu. Napola svjesni opasnosti, uzbuđenja i iznenađenja koje krije takav LOV na veliku i nepoznatu životinju (ili stvor!), odlučili smo, srećom, da se sve snima i profi kamerom i tonski, te jatom profi digitalnih fotića. I da se, bože moj, daje na uvid širokoj javnosti. Mi, izvorni DDC-ovci, mirno smo čekali početak priče, dok su svi ostali bili zbunjeni malo, srednje ili jako, cupkajući na obali i čekali porinuće u nezaboravnu avanturu zvanu LOV NA DRAVSKE NEMANI.

Lov smo organizirali na slijedeći način:
a) udarni istraživački tim Alfa - Matija Mato i Ladislav Ladi - kajak
b) udarni istraživački tim Beta - Zlatko Hey&ti i Goran Gege- kajak
c) osnovni TV tim Gama - Vjeran Vjer i Mirko Hanža - gumenjak
d) zlatni pričuvni tim Delta - Marina Marina, Mirna Mirna i Borislav Boro.

Dogovorno primjenjujemo moderniziranu pobjedničku taktiku hrvatske vojske i policije iz domovinskog rata, koja nema premca u modernim sukobima današnjice.

Čelni je tim Alfa, u kajacima. Radi taktičko, i po potrebni nasilno, izviđanje terena sa ciljem da probudi, uznemiri i locira DRAVSKE NEMANI. Stisnutih usana članovi tima hrabro su se suočili s mogućim rizicima susreta s NEMANIMA i svih posljedicama njihovog vjerojatnog i nepredvidivog napada.

Tim Beta ima zadaću drugog ešalona, tj. podrške u napredovanju kroz dravski gustiš i pomoć u izvlačenju ako nastane bežanija. Glavni pravac napredovanja je u nazad, jer taj tim mora hitno odveslati tonca do tima Gama, kako bi tamo zgrabio tonski produžni štap i snimio glasanje NEMANI i hrabro zapomaganje tima Alfa. Ili već koje zvukove snimani događaj proizvodi. Tonac je za ovu priliku pripremio adekvatni tonski štap duljine 147,33 m, a sve sa željom da uhvati originalne zvukove neposredne akcije. Zadaća tima Beta izravno ovisi o uspješnosti paljenja 40KS vanbrodskog motora tima Gama. Jer ako ovi uspiju odprve zapaliti motor, nema šanse da ih tim Beta sustigne na vesla, kad je i pravac djelovanja tima Gama isti - punom panikom UNAZAD!

Tim Gama mora snimati i snimiti sve rezultate i posljedice djelovanja tima Alfa u akciji, dok sama akcija tima Beta (ako do nje u stvarnosti i dođe) i nije toliko bitna (bežanija unazad!). Vjer je za potrebe svoga zadatka ponio ogromnu kameru i veliki teleobjektiv dometa preko 100 metara (a sve vrijedno preko 100.000 kn). Na polasku je malo vježbao bacanje kamere u mulj (i u dalj!), planirajući da ju tako baci NEMANI u ralje, ako do toga već dođe. Da bi se linija koordinacije bolje ispoštovala, vođa LOVA napravio je sitne preinake na motoru tima Gama (čitaj, rašarafio fergazer, malo šećera u rezervoar...), kako bi ga ipak tim Beta mogao sustići i snimka akcije dobila i tonsku pozadinu. Nagradno pitanje glasi: U kojem je plovilu vođa LOVA?

Tim Delta je veza prema medijima i glavni svjedok LOVA. U slučaju velikih gubitaka izloženijeg ljudstva tijekom odvijanja LOVA, tim Delta ima zadatak obavijestiti javnost o nemilim događajima. Ukoliko i motor tima Delta ne upali u slučaju frke, velika je vjerojatnost da će ih ostali preživjeli timovi preteći u junačkom povlačenju, pa će, nažalost tim Delta postati glavnim sastojkom NEMANSKE GOZBE. Nagradno pitanje: Da li je vođa LOVA podesio paljenje i motora tima Delta? U kojem se plovilu u tom slučaju nalazi vođa LOVA?

LOV- DAN PRVI

Sam se LOV odvijao fantastično. Tim Alfa je hrabro i požrtvovano češljao rukavce Drave uzduž i poprijeko. Nije bilo panja iza kojeg se nisu naluknuli, grma kojeg nisu pročačkali, polje trstine koju nisu pročešljali, bare koju nisu uzmutili. Prvi dan (do ušća Mure) imali su nekoliko iznenadnih i neočekivanih reakcija DRAVSKIH NEMANI. Špricanje vode, podmuklo duboko režanje, ljuljanje granama, nepodnošljivi smrad, pa čak i nekoliko neobjašnjivih udara u dno kajaka - to su zapravo rezultati prvoga dana. Tim Alfa na kraju dana, na rubu snaga, zaspao u pravedni san ispunjenja teškog i odgovornog zadatka. Veliki utrošak snage kao uvjeta regeneracije, tim Alfa je nadoknadio obilnim porcijama grila a la DRAVSKA KRALJICA, fantastičnog okusa mlade vratine iz stručnog paca i još stručnije ispečenog. Nagradno pitanje: DRAVSKA KRALJICA je žena kojeg voditelja LOVA?.

Naravno, tim Alfa se je, zbog udaljenosti od logora okrijepio zadnji. Logoru su daleko bliži bili ostali timovi, pa su i večerali po redoslijedu važnosti, od vrha prema dolje, kako to već biva u svakom dobro organiziranom lovu.

Zaključak dana: DRAVSKE su NEMANI uznemirene, osjećaju da ih se dira u njihovom skrivanju, te će se, lagano pod okriljem noći povući prema dubini središnog dijela Velikog Pažuta, baš tamo gdje je smo udarili naš noćni tabor, a to je na samoj stazi DRAVSKIH NEMANI. Za noć smo se pojačali motornim zmajem tj. kombijem STAKLOMATA, kojeg smo poprečno prevrnuli na stazu DRAVSKIH NEMANI sa namjerom da nas zvukovi drobljenja kombija probude i uzbune kad one naiđu, te da tada hitro pređemo u formaciju kružne obrane. Straža nije bila postavljena, zbog zamora ljudstva. Sa brigom u srcima što nosi ova noć, timovi su zaspali jedan za drugim. Nad logor se nadvio mrak.

NOĆ I STRAVA

Te su noći NEMANI napale dvaput. Nakon što je logor spavao zaspao prvim snom, DRAVSKE su NEMANI lukavo skliznule u Muru, zaobišavši tako kombi-prepreku, i pokušale se ušuljati u nebranjeni tabor. Srećom, tim Alfa se je još jednom iskrao na dodatnu flašu piva, pa su ih čuli već pri kraju ispijanja istih. Dali su uzbunu, upalili su moćne maglajtice i zabljesnule iznenađene i razjapljene NEMANI. Iste su se trgnule i, uz prasak vode i riku, dale petama (ili perajima ili kostima ili krilima ili kaj već imaju) vjetra. Mutna Mura ih je progutala. Samo se još 15 minuta voda sljevala u jarak koji su ostavile na Muri, dok su svi timovi pretraživali obalu u svim smjerovima za zaostalim NEMANIMA.
Bilo je zatim opravdanog čestitanja timu Alfa na količini piva koju mogu popiti, jer da nije tak, tko zna kako bi ta noć završila! Umorna ekipa ponovno je legla na spavanje. Snimanja taj puta nije bilo, jer je važnija bila borba za goli život.

Drugi udar bio je u gluho doba noći (kada se već i izvode takvi prepadi!). Ovaj put su NEMANI poslali mladunce u napad. Očito su dobro procijenile da tako stare, velike i spore, nemaju nikakve šanse protiv nas. Ali i ekipa DDC-a je bila spremna. Nije se samo tako leglo poslije prvod napada u šatore! Pa nismo mi dudeki! Nismo mi od jučer! Postavili smo mnogo lažnih i maskirnih ciljeva, na koje su se mlade i neiskusne NEMANI ulovile. Pojele su ostatak mesa sa roštilja, sav kruh, polizale šećer, čak su zagrizle i fosnu od izletničkog stola! No kad su počele dirati zalihu piva za sutrašnji dan, tu više nije bilo šale! Čim smo pootvarali šatore i dreknuli: IŠŠŠŠŠŠŠŠ! - NEMANI su nestale u noći, a mi u vreće za spavanje. Ujutro smo samo morali pospremiti nered u zamkama koje smo im postavili. I krenuti u novi istraživački dan.

LOV- DAN DRUGI

Prije početka drugog lovnog dana malo smo uvježbavali taktičko kretanje udarnih timova i koordinaciju sa TV i zlatnim timom. Toliko smo se dobro pripremili glede sinhronizacije i koordinacije da niti jedan motor od dva pozadinska tima nije htio upaliti, pa smo ipak smanjili razinu koordinacije (malo podesili fergazere i tako to). Vjer je već prilično vješto i daleko u mulj i šaš bacao službenu TV kameru, a Gege ju je sve brže i brže vadio sa čupavim vrhom tonskog štapa. Još smo, prije polaska, imali malo volje odigrati društvenu igru za najbolju ispriku uništene profi TV kamere od cca 100.000 kn. Nagradno pitanje... znate ga sigurno! I tako smo krenuli u LOV drugoga dana.

Ovaj smo puta detaljnije pretražili rukavce Drave od Gotalova pa sve do Ješkova. Osim standarne porcije straha, neizvjesti i svega što čini LOV zanimljivim, ništa se sve do kraja dana nije novoga desilo.

Osim dviju stvari:

a) otkrivena su napuštena gnijezda DRAVSKIH NEMANI duboko u rukavcima (jarek ovaj, jarek onaj, moj jarek sim, moj jarek tam, lepi moj jarek grad, pa po jarku gor, pa po jarku dol...), a tragove koji vode još dalje u gustiš pratili smo do granica izdržljivosti udarnih timova, dok je sve uredno ubilježeno i dokumentirano.

b) zastali smo slučajno u Ateljeu Ješkovo Dragutina Ciglara LAO-a, a tamo se baš izvrtio odojak. Sa susretljivim smo domaćinom zapali u živi razgovor tipa da li je odojak ravnomjerno pečen ili ne, da li je dosta slan i po leđima i po trbuhu, da li ga je bolje čupnuti, gristi ili rezati, itd, itd. Baš kad smo gotovo usaglasili stavove oko toga, primijetili smo da odojka više nema, pa je i nestalo teme za razgovor. Zato smo se i sa LAOM oprostili. I obećali da ćemo nastaviti vrlo zanimljivi razgovor i drugi puta.

ZAKLJUČAK LOVA

a) DRAVSKE NEMANI neupitno postoje
b) na silnom su oprezu i uvijek iz prikrajka motre što se događa
c) znaju se kamuflirati u različite, naizgled prirodne objekte (drva, panjeve, jelene, veprove...)
d) silno su lukave i prepune iznenađenja
e) uporne su u skrivanju, ali i praćenju i provociranju vlastitih lovaca
f) mladunčad su im loše odgojena, ali i lakovjerna te do kasne zrelosti plašljiva
g) perfidno savijaju gnijezda: naše na mađarskoj, a mađarske na našoj strani - zato mi ne možemo uloviti naše, niti susjedi svoje NEMANI!
h) tom taktikom uspjevaju već eonima ostati nepoznate
i) nastaviti dalje sa LOVOM NA DRAVSKE NEMANI
j) zbog zamora ljudstva, redove popuniti novim akcijskim članovima iz svih krajeve zemlje i svijeta
l) povezati se sa istomišljenicima, sportašima, mladim ljudima, ljudima mladog duha, uzvodno, nizvodno, desno, levo... organizirati stalan LOV NA DRAVSKE NEMANI
m) objaviti ovo na našim stranicama
n) povezati se sa novim sponzorima, jer smo udruga koja živi od donacija i članarine
o) prodati RTL televiziji prava na snimljeni materijal ovog LOVA za dva emitiranja

AKO VAM SE BILO ŠTO OD OPISANOG SVIĐA, AKO STE PRAVI SPORTSKI I AVANTURISTIČKI TIP, AKO ŽELITE ISKUSITI BLIZINU PRAVE ISKONSKE PRAHISTORIJSKE OPASNOSTI, AKO BISTE HTJELI DOŽIVJETI LOV NA DRAVSKE NEMANI IN LIVE - PRIDRUŽITE NAM SE OSOBNO!

 
     
  Galerija