PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 09 September 2011

Eko-monitoring Mure i Drave

Dakle, nakon jesenskih najava o pregrađivanju Mure na samom ušću u Dravu, odlučili smo iz prve ruke pogledati o čemu se tu radi i kakva je situacija nakon nekoliko mjeseci i to kroz ekološku radionicu.

Mala i hrabra internacionalna ekipa (imali smo u posadi originalnog Engleza sa suprugom) uputila se Murom uzvodno do nasipa/pregrade čijom su izgradnjom Mađari  jesenas izazvali našu medijsku buku i ekološko zgražanje.

Nasip/pregrada je još gora i užasnija izbliza, nego li se to vidi gledajući s ruba plaže SIP na Halaš Čardi. Bukvalno je prepriječila Muru okomito sa mađarske obale i njezinu svu silinu usmjerila na sjevernu stranu otoka Kečilenda.
Danas ima nekih 15 metara vode između erodirane obale otoka Kečilenda i samog vrha nasipa, a uz polegnuto drvo u vodi i bjesomučne vrloge ruba nasipa, nemoguće je proči čamce. Bar se mi nismo usudili, pored sveg vlastitom iskustva i odlične opreme.

To ujedno znači i da je Mura definitivno usmjerena da "zbriše" Kečilend i udari na plažu SIP. Očito plaži SIP, tom legendarnom kupalištu Podravaca, nije suđeno da ima dulji život (baš kao što smo i predvidjeli prije nekoliko godina, pri opisu stvaranja novog ušća uzvodno 1 km od današnjeg). Ovom izgradnjom Mađari su samo stavili točku na "i" i ubrzali čitavu stvar.

Nakon dokumentirnih snimaka rugla od nasipa, koji su napravljeni u krajnje opasnim uvjetima plovidbe, lagano smo se vratili u Dravu i zatim uzvodno sve do "Uskog struka Velikog Pažuta", mjesta gdje smo prvi put snimili novo ušće u 5. mjesecu 2009. Već se dobrano vidi prolaz prema Muri i samo o visini vodostaja ovisi koja količina vode Drave na tom mjesto utječe u Muru ili Mure u Dravu. Neminovno je da su, od te točke pa nizvodno do Halaš Čarde, dani ovih dijelova Velikog Pažuta odbrojani.

DravaHep02.JPG
DravaHep03.JPG
DravaHep09.JPG
DravaHep15.JPG
DravaHep16.JPG
DravaHep18.JPG
DravaHep21.JPG
DravaHep22.JPG
DravaHep25.JPG
DravaHep26.JPG
DravaHep30.JPG
DravaHep39.JPG
DravaHep44.JPG
DravaHep45.JPG
DravaHep50.JPG
DravaHep51.JPG
DravaHep52.JPG
DravaHep58.JPG
 

Last Updated ( Friday, 09 September 2011 )