PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 12 December 2011

Predstavljanje knjige bezmesnih recepata Slavice Čilić - Darovi prirode

Već sam pogled na neku knjigu, bez da okrenemo i prvu stranicu, pruža nam određene informacije o njoj. Kada se radi o kuharicama, one, stiliziranom hranom na svojim koricama, moraju izazivati želju za ulaskom u kuhinju, među kuhače i lonce. Moj prvi susret s ovom kuharicom nije bio s njezinim koricama. U rukama sam imala sirovi materijal autorice. Ovaj tekst temelji se na samom sadržaju ili, kako bih slikovito rekla, na duši ove knjige.

Autorica je s nevjerojatnom pažnjom vodila računa da svoju zamisao približi budućim čitateljima, ali i da im pobudi želju za kulinarskim eksperimentiranjem. Ona time pokazuje kako cijeni svakoga tko njezinu knjigu bude držao u rukama i kao da poručuje - Probajte, lako je! Želi reći kako se s poznatim i uobičajenim namirnicama može napraviti bezmesna čarolija.

Vegetarijanstvo je, u ovoj knjizi, kuhanje s namirnicama koje koristimo svakodnevno. Namirnicama od kojih, kada dodamo pokoji sastojak više i, uz malo kuharske spretnosti,  nastaje čarolija. Podjela recepata po godišnjim dobima najbolji je način osiguravanja najkvalitetnijih namirnica u obroku. Za samoniklo bilje gotovo da i ne postoji alternativa od one koju određuje sama priroda. Dok mnogobrojne vrste voća i povrća možemo pronaći i izvan sezone, njihova nutritivna i osjetilna kvaliteta je na vrhuncu samo onda kada ono prirodno dozrijeva. Korištenje sezonskih namirnica je zdravije i ukusnije i osigurava raznovrsnost u našoj prehrani.

Ova knjiga ruši sve naše predodžbe o zahtjevnim, vegetarijanskim receptima, dugotrajnoj pripremi i skupim namirnicama. Da li morate biti pristalica takve prehrane da bi izdvojili ovu kuharicu u mnoštvu drugih i započeli s kuhanjem? Zasigurno, ne.

Autorica to svojom knjigom niti u jednom trenutku ne poručuje. Ona kao da želi reći, -Okej, ovo ovdje je moja priča. Njome zavirujete za moj obiteljski stol i pozivam vas da nam se pridružite!

 Osobno sam prihvatila njezin poziv jer cijenim nove ideje i raznovrsnost. Prihvatila sam poziv da obogatim svoja osjetila novim sadržajima. A kvalitetu ove kuharice mjerit ću prvo brojem usvojenih recepata, a zatim i brojem ponavljanja pripreme pojedinog jela. Već u ovom trenutku mogu reći da me je osvojila s dugo traženom riznicom već pomalo zaboravljenih, tradicijskih recepata.  

Definitivno, ovo je jedna posebna kuharica. Mala grupa bezmesnih recepata. Oni su praktični, dostupni, jednostavni. Apsolutno to potpisujem. Pravu vegetarijansku riznicu na podravski način.Mr. sc. Davorka Gajari, dipl. ing. 

Dav_9808.jpg
Dav_9809.jpg
Dav_9812.jpg
Dav_9814.jpg
Dav_9817.jpg
Dav_9818.jpg
Dav_9821.jpg
Dav_9822.jpg
Dav_9826.jpg
Dav_9831.jpg
Dav_9843.jpg
Dav_9848.jpg
Dav_9850.jpg
 

 

Dakle, g.đa Gajari ne samo da je vrstan nutricionista, već je i član IO DDC-a. Njen interes, privatni i profesionalni, vezan je za nauku o ispravnoj prehrani. Tako je i razumljiv njezin utjecaj na knjigu bezmesnih recepata autorice Slavice Čulić "Darovi prirode" koja  je istu predstavila u petak, 09.12.2011. u prepunom Domu mladih u Koprivnici.

Da samo predstavila knjigu! Slavica je sve prisutne i počastila bezmesnim jelima čije je recepte predstavila kroz četiri cjeline knjige (Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima). Zamirišao je Dom mladih bajnim mirisima, a zadovoljno društvo mljackajući punim ustima, gotovo da i nije primjetilo da u svim tim jelima nedostaje meso.

Slavica je priznala da su brojni recepti zapravo tradicijsko iskustvo koje joj je proslijedila njezina baka, pa čitava kuharica ima i prepoznatljiv podravski štih. Što je nama sasvim dovoljno za podršku jednom takvom projektu.