PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 24 March 2013

Povezali se sa čitavim dobrim svijetom


    Travanj, pa 15. - poseban je dan za Drava dokumentacijski centar. Svjetski je to dan voda, kojeg oni posebno poštuju jer je vezan za osnovnu ljubav – rijeku Dravu. Ljubav je to koju su ove godine podijelili sa najmanjim uzrastom djece dječjeg vrtića "Tratinčica" odjelom "Zvjezdica" sa Lenišća. 

    Tete Marija, Bernarda, Dijana, Mirjana, Maja i mama Željka bile su pratnja 44-ero mališana u posjetu ušća Mure u Dravu, na samom rubu Velikog Pažuta. Striček Zlatko, Čuvar Dravskih Nemani, bio im je domaćin i voditelj upoznavanja.

    Prekrasno dopodne obilovalo je iznenađenjima. Počelo je na ravnici između Đelekovca i Legrada viđenjem stada od 8 srna, nastavilo se s fazanom, pa još jednim stadom srna koje su mirno pasle ne obazirujući se za prolazak autobusa. Životinjski svijet okrunio je dabar plivajući preko Drave.
    Razdragani mališani pozdravili su Dravu i sprijatelji se s njom. Vidjeli su Malo i Veliko ušće kao mjesto gdje se sestre Drava i Mura zagrle i nastave zajedničko putovanje nizvodno. I sami su se  međusobno zagrlili kao vječni prijatelji Drave koji će s puno ljubavi paziti na nju. Zatim su prošetali plažom SIP na Halaš Čardi, mahali i slali pozdrave susjedima Mađarima. Poslali su i ozbiljnu poruku svim zločestim ljudima koji onečišćuju Dravu i Muru, te tako uništavaju dom  ribicama, ptičicama i ostalima životinjama. Njima su isplazili jezik i pokazali magareće uši, jer su to i zaslužili. Svaki od mališana, zatim je oprezno uronio prst u Dravu i tako se povezao sa svim dobrim ljudima svijeta. Vidjeli su i upoznali se s pijanim drvećem, graničnim kamenom, Pačjim otokom-Kečilendom (Rece Siget). Vidjeli su crkvu sv. Mihaela u Mađarskoj, Legradsku goru i dio gustiša Dravske Amazone, ploveće drvo i početak stvaranja novog otoka. Vidjeli su i ugriz Dravske nemani. Vidjeli bi oni još puno toga, samo da se male nogice nisu umorile. Morale su se žuriti na rani ručak i spavanje. Jer, ipak im je u prosjeku skoro 5-6 godina!

    Nije im baš puno značio Klimatski tjedan, Svjetski dan voda i slično, ali su rekli da se budu vratili i izmjerili dravski korak i korak dravske nemani, što, eto, nisu stigli. Ili se nismo sjetili.
    
    Tete su vješto pazile na male/velike prijatelje Drave, a striček Zlatko je bio neiscrpan izvor podataka, objašnjenja i priča o Dravi, Dravskim Nemanima, očuvanju prirode, prijateljima Drave...
Nama, u DDC-u, bila je to sigurno najljepša akcija povodom Svjetskog dana Drave.

Tekst i foto: Z.Moškon

DravaVrtic001.JPG
DravaVrtic004.JPG
DravaVrtic007.JPG
DravaVrtic011.JPG
DravaVrtic015.JPG
DravaVrtic017.JPG
DravaVrtic018.JPG
DravaVrtic021.JPG
DravaVrtic027.JPG
DravaVrtic028.JPG
DravaVrtic029.JPG
DravaVrtic030.JPG
DravaVrtic032.JPG
DravaVrtic036.JPG
DravaVrtic043.JPG
DravaVrtic056.JPG
DravaVrtic057.JPG
DravaVrtic058.JPG
DravaVrtic061.JPG
DravaVrtic064.JPG
DravaVrtic068.JPG
 

Last Updated ( Tuesday, 06 August 2013 )